Ako sa vyrábajú hrnčeky na kávu
Už ste sa niekedy pozastavili a zamysleli sa nad tým, ako sa vyrábajú vaše obľúbené hrnčeky? Nalejte si šálku kávy a pripravte sa na to, aby ste sa o postupe dozvedeli viac!
Z čoho sú vyrobené hrnčeky na kávu?
Hrnčeky na kávu sú zvyčajne vyrobené z keramiky, pretože ide o odolný materiál, ktorý sa neroztopí pri kontakte s horúcim kakaom, čajom, kávou alebo polievkou. Kovové, sklenené a medené hrnčeky sa tiež používajú na výrobu hrnčekov, zvyčajne sú však určené na studené alkoholické nápoje.
Na výrobu hrnčekov na kávu je možné použiť všetky tieto materiály:
- Keramika
- Porcelán
- Plast
- Sklo
- Meď
- Nehrdzavejúca oceľ
Keramika
Už ste niekedy boli na kurze kermiky? Ak je to tak, pravdepodobne keramiku poznáte. Keramika sa lisuje z anorganického materiálu (zvyčajne z hliny) a páli sa v obrovskej peci, kým materiál nestvrdne. Na konci procesu je materiál dostatočne pevný, aby ho bolo možné použiť ako kuchynský riad, ako sú misky, taniere a samozrejme hrnčeky!
Porcelán
Pri použití porcelánového hrnčeka budete mať pocit, akoby ste popíjali čaj s anglickou kráľovnou. Porcelán je druh krehkej keramiky, ktorá sa často používa ako súčasť súprav jemného porcelánu alebo na prípravu espressa a iných malých kofeínových nápojov.
Plast
Nie je dobrý nápad používať plastové hrnčeky na horúce nápoje, pretože materiál sa roztaví. Tento typ hrnčeka je však vynikajúci na uchovávanie ovocia a iného občerstvenia, ako aj na studené nápoje, ako je limonáda a sóda.
Sklo
Sklenené hrnčeky sú podobné plastom v tom, že by sa mali používať iba na studené jedlá a nápoje, ako je pivo a voda. Na rozdiel od plastu má však sklo tendenciu mať dlhšiu životnosť a časom sa nestane krehkým.
Meď
Je známe, že hrnčeky z medi udržujú nápoje vynikajúco chladné, a preto sa často používajú na vaše obľúbené koktaily. Typický kokteil, ktorý sa servíruje v medenom hrnčeku je Moscow mule, ktorý sa vyrába z vodky, zázvorového piva, čerstvej limetkovej šťavy a je zdobený plátkom limetky a mäty.
Nerezová oceľ
Zvyčajne sa na cestovný hrnček používa nehrdzavejúca oceľ, ktorá je úžasným izolátorom. Je to skvelý materiál, ktorý sa dá použiť na hrnčeky na kávu, pretože je vhodný na teplé aj studené nápoje.
Keramika je najbežnejším materiálom, ale aj ostatné typy hrnčekov majú svoje klady a zápory. Stojí za to mať doma aspoň jeden z nich vo svojej kuchyni, najmä ak máte radi kávu a koktaily!
Porcelánové alebo keramické hrnčeky?
Keramické hrnčeky sú lepšie na každodenné použitie, zatiaľ čo porcelán by mal byť vyhradený na sviatočné večere alebo na formálne príležitosti. Tak či onak, oba typy hrnčekov sa oplatí mať doma vo svojej kuchyni!
Najvýznamnejšie rozdiely medzi porcelánovými a hrnčekmi na kávu sú:
- Porcelán má zvyčajne tenšie steny a je oveľa krehkejší ako keramický.
- Môžete očakávať, že keramika udrží kávu horúcu oveľa dlhšie.
- Porcelánové hrnčeky sú zvyčajne drahšie ako hrnčeky keramické.
- Odporúča sa, aby ste porcelánové hrnčeky umývali ručne, zatiaľ čo väčšina keramických hrnčekov môže ísť do umývačky riadu.
- Keramické hrnčeky pojmú viac kávy, pretože sú zvyčajne väčšie ako porcelánové hrnčeky.
Pokiaľ ide o pitie kávy ráno s raňajkami, stačí zostať pri keramike! Porcelán je naopak druh keramiky, ktorý pravdepodobne nebudete používať tak často. Tieto hrnčeky sú vynikajúce na svadby a na kávu spolu s koláčom po sviatočnom obede.
Ako sa vyrábajú keramické hrnčeky
Proces výroby hrnčekov na kávu je niečo ako pečenie koláčikov. Na výrobu svojho majstrovského diela potrebujete všetky správne ingrediencie a rúru na pečenie!
Keramické hrnčeky sa vyrábajú hromadne v nasledujúcich krokoch:
Proces začína tým, že sa surové materiály vložia do mlynčeka a rozdrvia sa na ílovitý prášok. Toto sa nazýva mletie. Prášok sa potom pridá do mixéra s kremeňom, živcom a vodou po dobu 15 hodín a neskôr sa plní do formovacích trubíc, ktoré z nich urobia hlinené guľatiny.
Hlinené guľatiny sa nakrájajú na časti, dajú sa do jednorazovej formy a tvarujú sa do tvaru hrnčeka. Akonáhle je forma suchá, hrnček sa odstráni rukou, aby sa pripravil na ďalší krok.
V tomto okamihu už rúčky prešli prvými dvoma krokmi a je potrebné ich iba pripevniť. Aby to dosiahli, sú ponorené do zmesi hliny a vody. Táto zmes slúži ako lepiaca väzba pre rukoväť, aby sa držala na hrnčeku.
Prebytočný íl sa odstráni a drsné povrchy sa vyrovnajú. Hrnček sa potom opláchne od prachu a nečistôt.
Hrnčeky sú pripravené na farbenie a glazúrovanie. Každá šálka kávy je natretá automatizovaným procesom alebo natretá ručne, aby bola zaistená kvalitná povrchová úprava. Potom sa odložia sušiť najmenej na 12 hodín.
Akonáhle sú hrnčeky úplne suché, sú pripravené ísť do pece. Rady a rady hrnčekov sa dajú na dopravný pás a prebehnú cez pec, ktorá má asi 1 200 °C.
Aj keď to tak nie je vždy, niektoré hrnčeky sú potlačené textom alebo obrázkom.
Hrnčeky sú konečne pripravené! Sú zabalené do celofánu alebo bublinkovej fólie a zabalené v kartónových škatuliach.
Technológie vhodné na potlač hrnčekov
Medzi základné technológie, ktoré sú vhodné na potlač hrnčekov patrí výpal, sublimácia a gravírovanie.
Výpal
Výpal je jednou z časovo najnáročnejších technológií, ktorá je vhodná pre potlač skla, keramiky, porcelánu a hliníku. Logo je vpečené do hrnčeka vo výpalových peciach. Táto potlač je vysoko odolná voči mechanickému poškodeniu (ako napr. umývaniu v umývačkách).
Sublimácia
Princíp technológie spočíva v prenesení požadovanej grafiky transferovou formou na hrnček. Takýto transfer sa realizuje cez prenosné médium (teda sublimačný papier) pomocou termolisu.
Gravírovanie
Gravírovanie je druh potlače, pri ktorom sa pomocou sústredeného laserového lúča vypáli logo priamo do hrnčeku. Slúži na značenie hrnčeka nezmazateľným spôsobom - nehrozí tak strata popisu kvôli vonkajším podmienkam ako je vyblednutie od slnka, mechanickým poškodeniam a pod.
Prečo milujeme hrnčeky na kávu
Článok v časopise "Psychology Today" uvádza, že 60% ľudí má citovú väzbu na svoj obľúbený hrnček. Naše hrnčeky nám pomáhajú začať deň a cítiť sa lepšie.
Ak sú potlačené s roztomilým obrázkom, vtipným výrokom alebo filmovou postavou, môžu tiež odrážať našu osobnosť. Nikdy nie je na škodu mať doma v kuchyni viacero hrnčekov na kávu.
- Firemné oblečenie: ako vplýva na firemnú kultúru?
- Darčeky pre zamestnancov: Ako vybrať vhodné firemné darčeky?
- Účtovanie reklamných predmetov: Ako na to? [Postup]
- Antistresové pomôcky: Pomôžu vám zbaviť sa stresu?
- Work-life balance: Praktické tipy na šťastný a úspešný život
- Ako vás smart hodinky nakopnú k zdravšiemu životnému štýlu?
- Čo je wellbeing a ako ho podporiť na pracovisku?
- Tipy na najlepšie teambuildingové aktivity
- Čo je motivácia a ako ju viete zlepšiť?
- Psychologické princípy za úspechom reklamných predmetov
- Čo je to branding a prečo ho potrebujete?
- Dôležitosť pitného režimu a tipy, ako ho dodržiavať
- Spomaľte vďaka antistresovým omaľovánkam + omaľovánky zadarmo na stiahnutie
- Plánovač produktivity: Ako prevziať kontrolu nad svojim časom a úlohami
- Všetko, čo ste chceli vedieť o USB kľúčoch
- História reklamných predmetov
- Myslite na nákup kalendárov a diárov už v septembri
- Ako na propagáciu vašej značky?
- Darujme nemocniciam písacie potreby
- Psychológia farieb pri výbere reklamných predmetov
- Základné ekologické materiály
- Ako vybrať dobré reklamné tričká
- Reklamné predmety trochu inak
- Reklamné predmety a korporátny dizajn
- Reklamný predmet, ktorý nikdy neomrzí
- 5 jednoduchých krokov, ako sa odlíšiť od konkurencie
- Porazte konkurenciu nápaditosťou